Univers de la Bible

  • Augmenter la taille
  • Taille par défaut
  • Diminuer la taille
Home La Segond 21 Revue de presse Succé för budget-Bibel, Dagen, Suède, 25 janvier 2008

Succé för budget-Bibel, Dagen, Suède, 25 janvier 2008

Envoyer Imprimer

Succé för budget-Bibel

Textstorlek Publicerad: 2008-01-25 06:00
15 kronor för en Bibel, är det möjligt? Jo, i Frankrike kan man faktiskt köpa Guds ord till exeptionellt lågt pris, samtidigt som man veckohandlar dessutom. Succén har inte låtit vänta på sig.

Budget-Bibeln på franska har blivit en enorm succé - sedan lanseringen för fyra månader sedan har redan 200000 exemplar för 1,50 euro sålts i bara Frankrike, via stormarknader och bokhandlare. Det är lika många Biblar som normalt sett säljs i Frankrike under ett helt år - alla utgåvor inräknade. Totalt sett har den nya Bibeln på återvunnet papper redan sålts i en halv miljon exemplar i fransktalande länder världen över, inte minst i Afrika.
- Det här är en Bibel som människor i Afrika har råd att köpa, konstaterar Jean-Pierre Bezin vid Genvèves Bibelsällskap, Société Biblique de Genève, som tryckt och distribuerat Biblar i snart ett sekel och som ligger bakom den nya utgåvan.

I fransktalande Afrika säljs lågprisbibeln via bokhandlare men framför allt via kyrkor och missionsstationer.
För att kunna pressa priset och få det hela att gå runt krävdes en första upplaga på minst 200 000 exemplar, men framgångarna har redan gått långt över förväntat.
- Tidingarna började prata om vår Bibel redan innan vi ens hunnit skicka ut pressinformation, säger Jean-Pierre Bezin, som fortfarande är uppriktigt förvånad över den enorma succén.
- För några år sedan försökte vi med en Bibel för 2,5 euro, men det blev inte alls samma framgång, konstaterar han.

Budget-Bibeln är inte bara extremt billig - de som köper den får dessutom en helt ny översättning med ambitionen att komma orginaltexten närmare och samtidigt vara anpassad till dagens språkbruk. Översättarna har också tagit hänsyn till att Bibeln ofta läses högt.
En ny upplaga av succé-Bibeln på 200000 nya exemplar är redan under tryckning och i slutet av året kommer en nyöversatt budget-Bibel på italienska också. Eventuellt blir det så småningom även en tysk utgåva.

Torun Börtz; Source: Dagen.se